27 Şubat 2017

Buda İle Acılarınızdan Kurtulmak İster Misiniz ?

Buda Öğretileri

BudaAcı; hayatın her anında karşımıza çıkan, ne yazık ki kaçınamadığımız bir gerçek. Elinizi kesersiniz acı duyarsınız, hastalanırsınız ağrılar size acı verir, ölüm gerçeği ile yüz yüze kalır acı duyarsınız, iyi bir mevki, bol kazanç,güç ister elde edemez acı duyarsınız. 

Ne ilginçtir ki, kendi sarayından çıkıp da yaşlılık, ölüm, hastalık gibi hayatın acı yönü ile yüzleşen Buda, uzun süren çilekeş bir hayatın ve derin inziva ile geçirdiği meditasyonların sonunda, ilk öğretisini ACI üzerine vermiştir. 

Peki acıdan kurtulmak mümkün müdür? Acılarımızı bertaraf edip üstesinden gelecek gücü elde etmeyi, acıyı dinginlikle karşılayacak direnci göstermeyi başarabilir miyiz? Ya da acısız bir hayatı. Buda'ya göre, EVET...

Gelin, Buda ile birlikte yola çıkıp, yaşam boyu karşılaştığımız maddi, manevi tüm acılar karşısında tavrımızın ne olması gerektiğini öğrenelim.


Sekiz Aşamalı Asil Yol

Birinci Adım: 
ACI VARDIR (DUKKHA)

Bunu zaten biliyoruz, diyebilirsiniz. Peki Buda yola neden "acı vardır" gerçeği ile çıkmıştır. Zira karşınızdaki sorunun üstesinden gelebilmek, öncelikle onu kabullenmekle mümkündür. Buda da bunu yapmış. Acının varlığını kabullenip, onu tanımaya çalışmıştır. Dukkha, acı çekmek demektir. Bu ilk adım hepimizin acı çektiğini, bunun evrensel bir kanun olduğunu ortaya koyar. 

___Fiziksel Acı(Dukkha dukkha) 

___Zihinsel Duygusal Acı(Samsara dukkha): Zevk, güç, zenginlik için duyulan şiddetli arzudan, kederden ya da memnuniyetsizlikten kaynaklı acı.

___Spiritüel Acı(Viparinama dukkha): Her şeyin geçici olduğunu anlamayarak, değişime karşı koymaktan kaynaklanan acı.

Böylelikle acının varoluşun ve hayatın bir parçası olduğunu kabullenip, tanımladıktan sonra ikinci adıma geçebiliriz.

İkinci Adım:


ACININ BİR SEBEBİ VARDIR (SAMUDAYA)


Acının varlığını kabullendik, peki bunun kökeni, kaynağı, doğası nedir?  İşte ikinci adımda Buda acılarımızın sebeplerini keşfetmeye çağırır bizi. Samudaya, acının ortaya çıkması demektir. Acımızın köküne inilir. Bu kökün sorumlusu arzularımız, fikirlerimiz, beklentilerimiz ve bu hayatta olduğumuzu düşündüğümüz kişilere bağlılık olabilir.  

Acıyı kabullenip, acının kökenlerine indikten sonra sırada üçüncü adım.

Üçüncü Adım:


ACININ BİR SONU VARDIR (NİRODHA)


Nirodha, durmak yani acının sonlanmasıdır. Acıyı kabullenip, sebebini de keşf ettiğimize göre acıya neden olan koşulları değiştirdiğimizde acılar da sonlanacaktır. Fikirlerimizi değiştirmek, arzularımızı farklılaştırmak, beklentilerimizi azaltmak gibi. Muhtemelen Buda da böyle düşünüyordu. Acının sebeplerini ortadan kaldırıp, acıyı sonlandırmak için vücut, zihin, beden, konuşma yoluyla gerçekleştirdiğimiz eylemlerimizin farkında olarak eğitilebilirdik. Bu da bizi dördüncü adıma, acının sonuna giden yola ulaştıracaktır.

Dördüncü Adım:


ACININ SONUNA GİDEN BİR YOL VARDIR (MAGGA)

(SEKİZ AŞAMALI ASİL YOL)


Magga yol demektir, uyanış yolu anlamına gelir. Acıdan kurtulmanın bir yolu vardır ve bu yol bizi acı  çekme eylemimizden özgürleşmeye doğru yönlendirir. Buda'nın benimsediği SEKİZ AŞAMALI ASİL YOLU hayatı yaşarken yani acı çekerken dikkate almak konusunda yemin ettirilir. Bu sekiz aşama aşağıdaki gibidir:


  • Bilgelik


1-Doğru Görüş ya da Anlayış (Gerçek Bilgi): Gerçeği, doğruyu olduğu gibi görme, bilme ve kavrama.
2-Doğru Niyet (Doğru Zihniyet) : Arzuya direnme, iyi niyet, öfke ve nefrete direnme, zarar vermeme niyeti, merhametli olma.


  • Etik Ahlaklı ve Doğru Davranış


3-Doğru Konuşma (Doğru Söz) : Yalan ve yanlış konuşmamak, kötü söz söylememe, incitici söz söylememe, boş söz söylememe
4-Doğru Eylem (Doğru Davranış): Can almamak, canlılara zarar vermemek, hırsızlık kandırma gibi şeylerden uzak durmak, dürüst olmak
5-Doğru Rızık(Doğru Yaşam Biçimi-Geçinme): Gelirini düzgün şekilde sağlamak ve doğru işlerde çalışmak


  • Konsantrasyon-Disiplin veya Zihinsel Gelişim


6-Doğru Çaba(Kendini Geliştirmek İçin Çaba):Doğru olmayan halleri engellemek, doğru olmayan durumları terk etmek, doğru hallerin ortaya çıkmasını sağlama ve onları koruma.
7-Doğru Farkındalik- Düşüncelilik(Gerçek Dikkat) : Bedenin, hislerin, zihnin anlaşması
8-Doğru Konsantrasyon (Gerçek Uyanıklık) : Belli bir noktaya zihnin yönlenebillmesi. (Meditasyon bu amaçla kullanılır.) (Bakınız: Meditasyon)

SEKİZ AŞAMALI ASİL YOL'u yürümek zevk, güç ve zenginliğe duyulan devamlı özlem gibi özgürleşmemize engel olan şeyleri ezip geçmek için edinilen bir yemindir. Bu yol öğretilemez. Yola ancak onu yaşayarak ulaşılabilir.

Kaynak: Meraklılar İçin Budizm (Zenju E. Manuel)

Bunlar da İlginizi Çekebilir.

Creative Commons Lisansı
Bu sayfalardaki yazıların tüm hakları yazara aittir. Sadece kaynak gösterilerek, yazar adı ve orijinal sayfanın aktif linki belirtilerek alıntı yapılabilir ve paylaşılabilir.Tüm Yazılar Creative Commons Al 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.








5 yorum:

  1. bloguma göz atar mısınız?ilginç düşünceler var...

    YanıtlaSil
  2. Yazmaya devam edin! Muhteşem

    YanıtlaSil
  3. İçerik üretimini bıraktın mı bro?

    YanıtlaSil
  4. düşlemeden düşünce gerçekleşmez.
    herkese değil sadece düşünen zekalara öneriyorum:
    www.yldzzilyas.blogspot.com

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...