21 Mart 2015

Budizm Nasıl Doğdu?

Siddartha Gautama (Buddha)

BudizmBirçok kişi "Buda kimdir?" diye sormadan önce, "Budizm nedir?" diye soruyor. Oysa ki Budizm; Buda'nın öğrettiği her şeyi ifade etmek amacıyla, Buda'nın yaşamından yüzyıllar sonra türetilmiş bir kelimedir. Bu yüzden insanlar "Budizm nedir?" diye sormak yerine, "Buda kimdir ve ne öğretmiştir?" diye sorsalar çok daha net cevaplar alabilirler.

Sanskritçe "uyanmış olan" anlamına gelen Buda kelimesi, kendini varoluşun döngüsünden kurtarmış ve arzudan arınmış kişi demektir. Bir Buda, arzunun; insanın memnuniyetsizliğinin göstergesi olduğunun farkına varmıştır. Memnuniyetsizliği tanımak, özgürlüğe giden yola açılan bir kapıya dönüşebilir. Buda da aydınlanma macerasına başlamadan önce, hayatında bu memnuniyetsizliği tecrübe etmiştir.

Günümüzde sözü edilen Budizm'in kurucusu, Buda, Hindistan'ın Lumbini ya da bir diğer görüşe göre Kapilavatsu bölgesinde (M.Ö.563-M.Ö. 483) Siddartha Gautama adıyla doğan Shakyamuni Buda'dır. Geleneksel Budizm'in en temel kaynağı olarak Siddartha Gautama'nın aydınlanma deneyimi ve bu deneyim sayesinde kazandığı bilgelik gösterilir. Shakyan aşiretinde doğduğu için O'na "Shakyan aşiretinin uyanmış olanı " anlamına gelen, Shakyamuni Buda adı verilmiştir. Babası Kral Suddhodana'dır. Yüce Ana olarak bilinen annesi Mayadevi, O'nun doğumundan yedi gün sonra ölmüş, bu yüzden O'nu teyzesi Mahapajapati yetiştirmiştir. Kudretli ve zengin bir prens olarak yaşamış, Yasodhara adında soylu bir kadınla evlenmiş ve Rahula isminde bir oğlu olmuştur. 

Rivayete göre, Kral Suddhodana'ya gelen bir bilge, Siddartha Gautama'nın doğumu sonrasında "Bu çocuk ya muhteşem bir kral ya da muhteşem bir kutsal adam olacak" demiştir. Siddartha'nın; kendi ölümünden sonra yerine Kral olmasını isteyen babası, O'nu tüm acılardan uzak, her türlü zenginliğin içinde sarayda yaşatır. Siddartha 29 yaşına geldiğinde; yaşlı bir insanın acı çektiğini, hasta bir adamı, çürümüş bir cesedi görerek, hayatın acı yüzüyle karşılaşır. O'ndan saklanan yaşlılık, hastalık , doğum ve ölüm gibi acıların farkına varır varmaz, ailesinin sarayından ayrılır.Bu acıyı alt etmek için çileci bir derviş hayatı yaşamaya karar verip,  çeşitli dervişlere katılır.

Bu çilekeş yaşamla; yoksun bir hayat, açlık, kendine eziyet gibi yöntemler ile nefsini engellemeye çalışır. Bu yaşadıklarının, zihin uyanıklığı sağlamasına karşın vücuduna da zarar verdiğini hisseden Siddartha, ne saraydaki zengin hayatının, ne de çilekeş yaşantısının aradığı cevabı bulmasına yardımcı olmadığını, her ikisinden de tatminsizlik ve huzursuzluk hissettiğini anlar. Böylelikle çileci yaşamına son vererek, "nefesi takip etme yöntemi" olan meditasyonu geliştirir.

Siddarth Guatama

Ne; nefsin boyundurluğunda  zevk içinde, ne de; vücuda zarar verecek kadar hayatı mahrum yaşamanın, doğru yol olmadığını farkedişi ile,  orta yol denilen bir yaşam şekli geliştirir. Çileci hayatı terk etmesinde, köylü bir kızın kendisine süt ikram etmesinin etkili olduğu rivayet edilmektedir. 

Bundan sonra 49 gün boyunca, incir ağacının altında meditasyon yapan Siddartha , 35 yaşında bu ağacın altında aydınlanmaya kavuşur. Bugün; bu ağacın olduğu rivayet edilen Hindistan'daki Bihay Eyaleti Gaya Bölgesinde yer alan Bodh Gaya Budist Hac Merkezi'dir. Mahabodhi Manastırı bölgenin en önemli dini yapısıdır. 
Mahabodhi Manastırı

Aydınlanmadan sonra Buda yada Gautama Buddha adını alan Siddartha, Hindistan'ı gezerek felsefesini anlatmaya başlar. 80 yaşında Kuşinagar'da hayatını kaybetmiştir. Ölümünden kısa bir süre önce, elinde bir nilüfer çiçeğinin açtığı efsanesi dile getirilmektedir. Söylediği son sözleri ise şöyledir:
"Ey keşişler, size söylüyorum: Her olgu, bir gün yok olmak zorundadır. Bu yüzden; yorulmadan savaşın."
Bunlar da ilginizi çekebilir. 
Kaynak: "Meraklılar İçin Budizm" Zenju E. Manuel
http://tr.wikipedia.org/wiki/Buda
http://tr.wikipedia.org/wiki/Gotama_Buda


Creative Commons Lisansı
Bu sayfalardaki yazıların tüm hakları yazara aittir. Sadece kaynak gösterilerek, yazar adı ve orijinal sayfanın aktif linki belirtilerek alıntı yapılabilir ve paylaşılabilir.Tüm Yazılar Creative Commons Al 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...