7 Mart 2015

"Sen Kimsin?"; Bu Sorunun Yanıtını Bildiğinden Emin misin?

Sen Kimsin ?

"Sen Kimsin?" sorusu sık karşılaştığımız, basit görünümlü, ancak cevaplaması oldukça karmaşık yapılı bir sorudur. 
Düşünce

Öncelikle böyle bir soru ile karşılaşan kişilerin ilk tepkisi "Ben, Ayşe" ya da "Ben, Ali" gibi, adlarını ifade ederek, soruya cevap verme yönünde olur. Peki Ayşe, Fatma, Ali v.b. adlar bizzat kendi özümüzü betimler mi? Yani "Sen Kimsin?" sorusundaki "SEN" bir ad ile özdeş olabilir mi? Örneğin Ayşe olan isminiz, sehven nüfus kayıtlarına Ayşen olarak kaydedilmiş olsun. Bu durumda size Ayşe diye hitap edenler olacağı gibi, bu hatayı bilmeyerek, resmi kayıtlara bakıp, Ayşen diye hitap edenler de olabilir, ancak siz her iki durumda da sizden bahsedildiğini anlarsınız, isminizin farklılaşması, sizi; siz olmaktan çıkarmaz. O halde "Sen Kimsin?" sorusundaki SEN'in anlamı, bir ad olamaz, ad; olsa olsa SEN'i işaret etmek, imlemek için kullanılan bir simgedir. Ama "SEN", değildir. 

Bu ilginç soruya kimi zaman da, mesleğimiz, yaşadığımız yer ya da ilgilerimiz üzerinden yanıt vermeye çabalarız. 
  • "Sen Kimsin?"
  • "Ben, İstanbul'da yaşayan, felsefeye meraklı bir mimarım." 
Peki bu yanıt, aradığımız "SEN"in karşılığı olabilir mi ? İlgi alanlarımız değişse, yaşadığımız şehri terk etsek, mesleğimizi bıraksak, kendimiz olmaktan çıkar mıyız ? Tabi ki de hayır, o halde aradığımız yanıt bu da olamaz. 

Sen kimsinBu çabalarımız sonuçsuz kaldığına göre, başka bir soru üzerinden "SEN"i bulmayı deneyelim. Örneğin biri bize "Sen kaç yaşındasın?" diye sorsa, hiç zorlanmadan bunun yanıtını bir sayı olarak veririz, öyle değil mi? Burada rakamsal olarak ifade ettiğimiz, neyin yaşı? Bedeninizin mi ? O halde bedenin, "SEN"sin, öyle mi? Farz edelim, otuz yaşındasınız, bu demektir ki, doğduğunuz andan bu ana kadar bedeninizin yeryüzünde var olduğu zaman süreci otuz yıldır. Şimdi elinize çocukluk fotoğrafınızı alarak resme bakın, resimdeki çocuğun bedeniyle, sizin bedeniniz aynı mı? Resimdeki çocuğun ellerindeki hücreler ile, sizin şu anda resmi tutan ellerinizin hiç bir hücresi birbirinin aynı değil. Muhtemelen bundan on ya da yirmi yıl sonra, şu anda sahip olduğunuz bedeninizin hücreleri ölecek ve yerine yenileri gelecek. "SEN" bedenin isen, yirmi yıl sonraki ne? Ya da yirmi yıl önceki ne idi? O halde tek bir SEN yok mu? Zamana göre SEN değişiyor mu? Kendimizi beden olarak ifade ederken, bedenimizin hiç değişmediğini, bir bütün olarak kaldığını farz etmiştik sanırım, oysaki değişiyor. O halde "SEN" diye gösterebileceğimiz somut ve durağan bir olgu elde edemedik.

Bizler sadece bedenlere değil, zihinlere de sahibiz. Zihnimizin duyguları, duyumları, düşünceleri var.  "Sen kimsin? " sorusundaki "SEN" bizim zihnimiz olamaz mı ?. Yine zaman da yolculuğa çıkalım, çocukken gökyüzündeki bulutları, yumuşacık beyaz pamuklar zannettiğimiz zihnimiz ile, şimdiki zihnimiz aynı mı? Değişmiş öyle değil mi? Hatta zihinsel içeriklerimiz, bedenlerimizden daha hızlı değişmekte. Dün inandıklarımızdan bugün vazgeçebiliyor, sevdiklerimizden nefret edebiliyoruz. O halde hangi an'daki zihnin "SEN" ? 

Yoksa SEN her şey misin ya da  baştan sona değişim misin ? 
Sormaya korkuyorum ama, yoksa SEN bir "hiç" misin ? 

Sahi, SEN KİMSİN ? 

ben kimim






13 yorum:

  1. Tek kelimeyle harika,daha çok böle yazı görmeyi kesinlikle isterim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Okuyanlardan güzel yorumlar almak beni çok mutlu ediyor. Umarım bloga yazı yazmak için daha fazla vakit ayırabilirim.

      Sil
  2. Başarılı bi yorum demek kimliğimiz dışında her şeyimiz değişiyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğeninizi paylaştığınız için teşekkürler :)

      Sil
  3. Yanıtlar
    1. İnan hocan da bu sorunun cevabını senden bilimsel bie şekilde isteyemez. "Sen kimsin"sorusunun herkes için aynı cevap oluşturması da beklenemez. Ancak seni düşünmeye itmek için böyle bir şey sorar,sende ezber yapmak yerine düşün. Sana tavsiyem.

      Sil
  4. Muhtesem.emeginizin önünde saygıyla egiliyorum.Ancak biraz daha derine inilebilirdi.yine de bu haliyle muazzam

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İsmimiz,soyismimiz(ailemizi ifade eder)Nereliyiz,mesleyimiz son olarak kişiliğimiz.Ben bundan ibaretim.

      Sil
    2. İsmimiz,soyismimiz(ailemizi ifade eder)Nereliyiz,mesleyimiz son olarak kişiliğimiz.Ben bundan ibaretim.

      Sil
  5. Ben bu dünyaya gönderilmiş düşünebilen bu makineyim:)

    YanıtlaSil
  6. Ben bu dünyaya gönderilmiş düşünebilen bir makineyim:)

    YanıtlaSil
  7. güzel bir yazı, teşekkürler!

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...