16 Haziran 2015
Hayata Kısa Bir Mola; Meditasyon.
Meditasyon

6 Haziran 2015
Seçim Vaadimi Açıklıyorum: Her Eve Altın Klozet !
Thomas More, Ütopya

25 Mayıs 2015
Kadınların Erkeklerden Daha Az Dişi Olduklarını Düşünen Filozof
Bir Filozofun Kadınlara Dair Düşünceleri

Peki bu ifadeyi dile getiren filozofun aynı zamanda mantığın kurucusu olan Aristoteles olduğunu söylesem. Kadınlar işin içine girince mantık devre dışı kalıyor, diye düşünebilirsiniz. Sanırım; suçu sadece kadınlara atfetmek doğru olmaz. Tarihi koşullar ve Aristoteles'in kendi karakteri de kadınlara dair öne sürdüğü fikirlerde etkili olmuştur, mutlaka. Fakat, felsefe tarihine meraklı kadınların, Aristo'nun; hemcinslerine dair öne sürdüğü fikirleri duyduktan sonra O'nun isminin üzerini bir kalemle çizeceklerinden hiç kuşkum yok .
17 Mayıs 2015
Thomas More'un Kellesinin Başına Gelenler...
THOMAS MORE ve HAYATI

Babanız haksız yere yargılansa, vatan haini ilan edilse ve sonrasında kellesi şehrin merkezindeki bir köprüde herkese teşhir edilse, ne yapardınız ? Düşünmesi bile ürpertici, öyle değil mi ? Thomas More'un kızı Margaret bakın ne yapmış ?
Rönesansın büyük düşünürü, "ütopya"nın isim babası, sosyalist toplum yapısının ilk kurgulayıcısı More çoğu tarih kitaplarında dile getirildiği gibi aynı zamanda Rönesans'ın da Sokrates'idir. Tıpkı O'nun gibi, düşüncelerinden ödün vermektense, ölmeyi göze almıştır. Thomas More'un komünal toplum yapısına dair düşüncelerini dile getirdiği ve ismi ile özdeşleştirilen eseri "Ütopya"nın siyaset ve toplum felsefesindeki yeri tartışılmazdır. Ancak More'un yaşam hikayesi, bu yaşamın sonlandırılış biçimi ve hatta ölümü sonrası yaşananlar da en az fikirleri kadar ilgi çekicidir.
14 Mayıs 2015
Bedri Rahmi Eyüboğlu ve Çağdaşlarından Mektuplar “Biz Mektup Yazardık” Sergisi’nde!
Bursa’nın ufak tefek yolları
Ağrıdan sızıdan tutmaz elleri
Tepeden tırnağa şiir gülleri
Yiğidim aslanım burda yatıyor
Ağrıdan sızıdan tutmaz elleri
Tepeden tırnağa şiir gülleri
Yiğidim aslanım burda yatıyor
10 Mayıs 2015
"Düşünen Adam" Heykelinin İlginç Hikayesi...
DÜŞÜNEN ADAM, Auguste Rodin

Etiketler:
Auguste Rodin,
Camille Claudel,
Düşünen Adam
5 Mayıs 2015
Türkiye Kendi Rönesansını Ne Zaman Gerçekleştirecek?
Rönesans Felsefesi

25 Nisan 2015
Soma’daki “Toplumsal Dönüşüm Projesi” Onlarla Hayat Buldu!
Soma İçin Bir Olduk: Anka Küllerinden Yeniden Doğan bir Kuştur...
Allianz Türkiye, sivil toplum örgütleriyle el ele vererek, bölgede etkilenen vatandaşlara ulaşabilmek, onların yaralarını sarmak ve yeni başlangıçlarını desteklemek için Soma’daydı. Soma’da 2014’te gerçekleşen ve ulusumuzu derinden sarsan maden faciasının ardından, Afetlerde Psikososyal Hizmetler Birliği (APHB) ve Bilim Kahramanları Derneği (BKD) ile işbirliği yapılarak “Allianz SomaDA”yı (Soma Dayanışma Ağı) geliştirdi.
Allianz Türkiye, sivil toplum örgütleriyle el ele vererek, bölgede etkilenen vatandaşlara ulaşabilmek, onların yaralarını sarmak ve yeni başlangıçlarını desteklemek için Soma’daydı. Soma’da 2014’te gerçekleşen ve ulusumuzu derinden sarsan maden faciasının ardından, Afetlerde Psikososyal Hizmetler Birliği (APHB) ve Bilim Kahramanları Derneği (BKD) ile işbirliği yapılarak “Allianz SomaDA”yı (Soma Dayanışma Ağı) geliştirdi.
23 Nisan 2015
Yoga; Beden ve Nefesin Eşsiz Uyumu...
YOGA FELSEFESİ

17 Nisan 2015
Sağlığınız İçin Bir Filozofa Danışın !
Francis Bacon'dan Sağlık Öğütleri

14 Nisan 2015
Sütunlar Arasında Felsefe; Stoa Felsefesi
Stoa Felsefesi

Stoacılık; zorluklara sızlanmadan katlanmayı ifade eden, ilk kez felsefeyi; ahlak, mantık ve fizik olarak bölümlere ayırmış, ancak ağırlıklı olarak ahlak ve yaşam sanatı üzerine odaklanmış bir felsefedir.
Etiketler:
Epiktetus,
Marcus Aurelius,
Stoa Felsefesi,
Stoacılık
10 Nisan 2015
Epikuros ile Hayattan Haz Almanın Sırrı...
Epikürosçu Okul

4 Nisan 2015
Budist Tapınaklarının Gizemli Dünyası...
Budizm'de Manastır Hayatı

31 Mart 2015
Türkiye'nin Yönetim Biçimi Nedir?
PLATON VE REJİM TÜRLERİ

Etiketler:
Platon,
Platon ve Rejim Türleri,
Yönetim Biçimleri
27 Mart 2015
25 Mart 2015
Platon'un Filozof Kralı
Platon ve Devlet

Platon “Ya Krallar Filozof, ya Filozoflar Kral
olmalı” derken, muhtemelen devlet idaresinin bilge kişilerin ellerinde, akli esaslar doğrultusunda yürütülmesini kast etmişti. Üstelik insanın mutluluğu ile sitenin mutluluğunun birbirine bağlı olduğunu düşünen filozofa göre, mutsuzluğumuzun nedeni, yanlış tercihlerimiz olabilir mi ?
21 Mart 2015
Budizm Nasıl Doğdu?
Siddartha Gautama (Buddha)

Sanskritçe "uyanmış olan" anlamına gelen Buda kelimesi, kendini varoluşun döngüsünden kurtarmış ve arzudan arınmış kişi demektir. Bir Buda, arzunun; insanın memnuniyetsizliğinin göstergesi olduğunun farkına varmıştır. Memnuniyetsizliği tanımak, özgürlüğe giden yola açılan bir kapıya dönüşebilir. Buda da aydınlanma macerasına başlamadan önce, hayatında bu memnuniyetsizliği tecrübe etmiştir.
20 Mart 2015
Aristoteles'in Tanrı'yı Özleyen Maddesi
Aristoteles; Madde - Form İlişkisi
![]() |
Aristoteles (M.Ö.384-M.Ö.322) |
18 Mart 2015
Her Mimar, Biraz Filozof Olmalı..
Mimarlık ve Felsefe

16 Mart 2015
Platon İle Mutluluğu Keşfedin...
Platon ve Ruh Öğretisi

Bu soruyu Platon'a sormaya ne dersiniz? Üstelik O, mutluluğu çok uzaklarda değil, içimizde bulmuş.
12 Mart 2015
Platon ; Maddeyi İnkar Eden Adam !
Platon ve İdealar

O halde diyor Platon, madde yalan! Bu görünür çokluğun gerisinde, görünmeyen; zamandan ve mekandan öte bir başka alem vardır. Güzellik, adalet, iyilik her şey o alemdedir. Ve tanrı, bir sanatçı edasıyla tuvalinin başına geçip, o alemden biraz güzellik, biraz adalet, çokça iyilik alıp, yansıtmıştır bu aleme. Nasıl mı?
7 Mart 2015
"Sen Kimsin?"; Bu Sorunun Yanıtını Bildiğinden Emin misin?
Sen Kimsin ?
"Sen Kimsin?" sorusu sık karşılaştığımız, basit görünümlü, ancak cevaplaması oldukça karmaşık yapılı bir sorudur.4 Mart 2015
Yaşamak,Haz Vermeli İnsana...
Kyrene(Kirene) Okulu; Aristippos

Etiketler:
Aristippos,
Hazcılık,
Hedonizm,
Kyrene Okulu
1 Mart 2015
Diyojen ; Fıçının İçindeki Bilge...
Kynikler; Antisthenes, Diyojen

25 Şubat 2015
Sokrates Sordu, Ben Yanıtladım...
Sokrates
SOKRATES: "KENDİNİ BİLMEK" zor mudur, Kitap Kurdu?
Kitap Kurdu:Zor olsa gerek, Sokrates.
SOKRATES: Öyleyse, yalvarıyorum sana Kitap Kurdu, söylesene, şu anda kiminle konuşuyorsun ? Benimle, değil mi ?
Kitap Kurdu: Evet.
SOKRATES: Ben de seninle, değil mi?
Kitap Kurdu: Evet.
SOKRATES: Peki, Kitap Kurdu, konuşurken kelime kullanmıyor muyum?
Kitap Kurdu:Evet, kullanıyorsun.
SOKRATES: Konuşmakla, kelime kullanmak, aynı şey mi?
21 Şubat 2015
Senin "Kırmızın" Ne Renk ?
Sofistler; Protagoras ve Gorgias

17 Şubat 2015
Tanrı'yı Öldüren Filozof ; Demokritos
Demokritos (Democritus)
Beynimiz olmasa düşünebilir miyiz ?
Düşünmek için bedenimizin varlığına gerek var mı ?
Diğer bir deyişle; Ruh, Madde olmadan var olabilir mi?
Düşünmek için bedene gereksinim var ise, beden ölünce ruh da ölmüş olmaz mı?
Demokritos yukarıdaki sorulara kendi felsefi sistemi içerisinde öyle yanıtlar vermiştir ki, sonunda "Tanrı'yı öldürmüştür."

Düşünmek için bedenimizin varlığına gerek var mı ?
Diğer bir deyişle; Ruh, Madde olmadan var olabilir mi?
Düşünmek için bedene gereksinim var ise, beden ölünce ruh da ölmüş olmaz mı?
Demokritos yukarıdaki sorulara kendi felsefi sistemi içerisinde öyle yanıtlar vermiştir ki, sonunda "Tanrı'yı öldürmüştür."

14 Şubat 2015
Antikçağ'ın En Çılgın Filozofu !
EMPEDOKLES
Empedokles'in içerisine mitoloji kırıntıları serpiştirilmiş akıl yürütmeleri ile oluşturduğu felsefesinde, evrenin oluşumundaki ana etkenler "Sevgi" ve "Nefret" olarak ifade edilmiştir. Sevginin birleştirici, Nefretin ayrıştırıcı yönlerinin gel-gitleri arasında doğmuştur "Evren". Ya da "Aşk" mı demeliyim?
"Sevgi" ile "Nefret" size neyi çağrıştırıyor ? "AŞK" mı ? Peki; "Evren, AŞK'tan gelmiş" desem;hatta bunu ben değil, bir filozof söylüyor desem. Nasıl yani? Dediğinizi duyar gibiyim.
11 Şubat 2015
Ölüm'e Dair...
Francis Bacon ile Ölüm Üstüne
Küçükken karanlık bir odanın önünden geçerken, arkadan usulca bir elin uzanarak sizi yakalayacağı hissine kapılıp, hızlıca oradan uzaklaştığınız olmuş mudur? Karanlığın belirsizliği çoğu çocukta ürpertiye sebep olur muhakkak, ancak bize uzanan o el, dinlediğimiz korku dolu hikayelerin hayal mahsulüdür. Ölümün belirsizliğinin insanoğlunda yarattığı tedirginlik, ölüme dair anlatılan hikayeler ile daha da çoğalmaktadır."İnsanların ölümden korkması, çocukların karanlık bir yere girmekten korkmalarına benzer, çocukların doğal korkusunu masallar nasıl arttırırsa, insanın ölüm korkusu da öyle artar. "
8 Şubat 2015
Anaksagoras; "Güneş; Tanrı değil, Ateş!"
Anaksagoras

Kimine göre Anaxagoras aklı ve maddeyi ayırarak, düşünceyi "her şey"den; yani maddeden ayrı olarak düşünmüş; kimine göre ise aklı ve maddeyi bir tutarak, düşünceyi de maddesel bir şey olarak ifade etmiştir. İsterseniz Anaksagoras'ı tanıdıktan sonra nasıl düşündüğüne siz karar verin.
6 Şubat 2015
Elealı Zenon ve Kaplumbağa
Elealı Zenon
Aşağıdaki videoda dans eder halde gördüğünüz çiftin aslında hiç hareket etmediğini, bunun tamamen bir göz aldatmacası olduğunu söylesem. Yunanca kökeni "göz aldanması" anlamına gelen "Fenakistiskop" isimli bir animasyon cihazı ile gerçekleştirilen bu görüntüde, dans eden çiftin onlarca farklı duruşları yuvarlak bir kağıdın çeperlerine çizilir, sonra tek bir duruş görünecek şekilde diğer görüntüler kapatılarak, kağıt hızlıca döndürülür, önünüzden seri halde geçen bu farklı duruşları göz algılaması bütünleştirerek, çiftin dans ettiğini düşünmenize sebep olur. Kim bilir belki hayat da böyledir, akıp giden bir süreçmiş gibi algıladığımız her şey,bir aldanıştan ötesi değildir.
4 Şubat 2015
Parmenides; Düşünülen Her Şey Var'dır.
Parmenides
"Var olmak" ne demektir ? Zihniniz ve bedeniniz ile bir bütün olarak "var"sınız. Beden bütünlüğünüzü yitirseniz, akli melekelerinizi kaybetseniz; yine de "var olmaya" devam eder misiniz? Peki ölseniz, yapı taşlarına ayrılsanız, yok mu olursunuz? Geride kalan, sizi sevenlerin zihninde "var olmaya" devam etmez misiniz? "Var olmak" mutlaka mekanda yer kaplamayı gerektirir mi? Bir şeyin sadece düşünülüyor olması, o şeyin "var olduğu" anlamına gelir mi ?
Bu soruları Parmenides'e sorsanız, size şu cevabı verirdi. "Düşünülen her şey, vardır." Tüm bu soruların cevabını yazının sonunda bulacağız, ancak öncelikle Parmenides'i anlamaya çalışalım.
Bu soruları Parmenides'e sorsanız, size şu cevabı verirdi. "Düşünülen her şey, vardır." Tüm bu soruların cevabını yazının sonunda bulacağız, ancak öncelikle Parmenides'i anlamaya çalışalım.
31 Ocak 2015
Ölümsüz Sokrates !
Jacques Louis David Anısına...
Gerçekte ne zaman ölür insan?
Son nefesini verdiği anda mı?
Geride ismini anacak kimse kalmadığında mı?
Ölümünün üzerinden iki bin yıl geçtikten sonra ölüm hikayesi resmedilen bir filozofun tablosuna "Sokrates'in Ölümü" adını vermek ne kadar doğru? Kanımca bu resmin adı "Ölümsüz Sokrates" olmalı. Peki ya bizler! Kitapları, dergileri, internet sitelerini süsleyen bu resme dair ne biliyoruz ?
Etiketler:
Jacques Louis David,
Sokrates,
Sokratesin ölümü
29 Ocak 2015
Ksenofanes; Çok Tanrı'dan, Tek Tanrı'ya
Ksenofanes (Xenophanes)
26 Ocak 2015
Herakleitos; Karanlık Filozof
Herakleitos
Aynaya her baktığınızda gözlerinize yansıyan görüntünün hep aynı size ait olduğundan emin misiniz? On yıl önceki fotoğrafınızda size gülümseyen yüzünüz ile, on yıl sonraki fotoğrafınızda size gülümseyen yüzün aynı yüz olduğunu söyleyebilir misiniz? Bütün bunları "hayır" diye yanıtlıyorsanız, değişimi inkar etmiyorsunuz demektir. Madem ki geçmişteki "siz" ile, andaki "siz" aynı "siz" değilsiniz, o halde tüm bu soruları "benim" diye cevaplamanızı sağlayan nedir? Değişimdeki birlik mi? Ya da Herakleitos'un dediği ifade ile "logos" mu ?
24 Ocak 2015
Sayılardan Dünya Kuran Pythagoras
Pythagoras
İnsan nasıl bilir? Görerek, duyarak, dokunarak elde ettiği verileri beyninde işleyerek mi bilgiyi yaratır? Duyularımız olmasa, bilgi sahibi olamaz mıydık? Eğer bilgi, duyularımıza bağlı ise, iki çarpı ikinin dört ettiğine dair bilgimiz, hangi duyu organımızın verisine bağlı?
Matematik ile derinlemesine ilgilenmiş olan Pythagoras'ın duyu verilerinin dışında, sezgiye dayalı ya da aklın gücü ile de bilgi edinilebildiğini fark etmemiş olması imkansız. Bunu fark eder etmez de, görünür evrenin ötesinde saklı uyumun yasasını akıl gücü ve sezgi ile sayılarda bulma gayretine girişmiştir, muhtemelen.
Matematik ile derinlemesine ilgilenmiş olan Pythagoras'ın duyu verilerinin dışında, sezgiye dayalı ya da aklın gücü ile de bilgi edinilebildiğini fark etmemiş olması imkansız. Bunu fark eder etmez de, görünür evrenin ötesinde saklı uyumun yasasını akıl gücü ve sezgi ile sayılarda bulma gayretine girişmiştir, muhtemelen.
Etiketler:
Filozoflar,
Pisagor,
Pisagorculuk,
Pythagoras
21 Ocak 2015
Ruha Can Veren Anaksimenes
Anaksimenes

Anaksimandros'un öğrencisi, Milet Okulunun son filozofu (M.Ö.585-M.Ö.525) Anaksimenes'in aklını kurcalayan bazı sorular vardı.
Anaksimandros'un boşlukta asılı duran dünya fikrini temel bir dayanaktan yoksun bulmakta, her şeyin sonsuzdan geldiğine dair görüşünü ise tahayyül etmekte zorlanmaktaydı. Oysa ki Thales her şeyin "su"dan geldiğini söylerken, en azından ele avuca gelir bir "neden" den yola çıkmıştı.Ancak "su" bile her şeyin nedeni olacak kadar yetkin bir madde değildi O'na göre.
19 Ocak 2015
Evrenin Babası Anaksimandros
Anaksimandros
Thales'e sormazlar mı, dünya suyun üzerinde ise, su neyin üzerinde? Her şeyin kaynağı su ise, su; nasıl taşa, toprağa, ağaca dönüşmekte? Bu sonsuz var oluşlar ve yok oluşlar aleminin kaynağı su, nasıl oluyor da tükenip bitmemekte?

Elbette ki sordular, üstelik bu soruları, Thales'in öğrencisi Milet okulunun ikinci önemli filozofu Anaksimandros(M.Ö.610 - M.Ö.546) sordu.Sormakla da kalmadı, bu sorulara öyle yanıtlar verdi ki, yüzyıllar öncesinden Darwin'in ve Newton'un habercisi gibiydi.
Anaksimandros tıpkı Thales gibi, doğayı gözlemliyor, görünür çokluğun ardındaki ana maddeyi, her şeyin kaynağı olan o ana ilkenin ne olduğunu anlamaya çabalıyordu. Ancak, Thales'in bu soruya verdiği "su" yanıtı onu tatmin etmemekteydi. Nemin, ıslaklığın kaynağı su olabilirdi, ancak su'dan; sıcak ve kuru nasıl meydana gelebilirdi ki? Su sahip olmadığı bir niteliği nasıl bir maddeye verebilirdi? Üstelik evrende var oluşlar, yok oluşlar birbiri ardına yaşanıp, bu sonsuz bir döngüyle devam ederken, her şeyi yaratan su nasıl oluyor da tükenmiyordu.
15 Ocak 2015
Kuyuya Düşen Thales !
Thales
"Doğada hiç durmaksızın devam eden devinimlerin, varoluşların, yok oluşların , ele avuca gelmeyen duyguların gerisinde bir "neden" olmalı. Bütün bu mitleri, efsaneleri itiyorum elimin tersiyle, bana öyle bir "neden" söyleyin ki, aklım boyun eğsin karşısında. "
Belkide böyle haykırıyordu, Antik Çağ'ın ilk filozofları.
12 Ocak 2015
Felsefe Nasıl Doğdu ?
Felsefe
" Felsefe, hayretle başlar. "
Küçük bir çocukken;kar yağışını izlemek , gökyüzünden düşen beyaz tanecikleri seyretmek, sokakların, bahçelerin beyaza büründüğünü görmek, bizi mutlu eder, mutlu ettiği kadar da hayrete düşürür , bir mucizeye tanık olmuşuz gibi heyecana kapılırdık.
Zamanla büyüdük , kar yağışı üzerimizde aynı heyecanı ve mucizevi etkiyi yaratmaz oldu. Neden artık hayrete düşmüyoruz ? Onlarca kez karşılaştığımız bu doğa olayı bizde bir alışkanlık yarattığı için mi, yoksa kar yağışının bilimsel nedenlerini bildiğimiz için mi?
Doğanın sırlarını çözdükçe, hayret duygularımızda azalacak mı ? Ya da insanoğlunun hayret etme dürtüsü olmasaydı, bunca bilgiyi edine bilir miydi ?
Gelin şimdi hep birlikte, M.Ö. 8.yy. 'a Antik Çağ Yunan dünyasına geri dönelim ve Felsefe nasıl doğmuş birlikte öğrenelim.
11 Ocak 2015
Hayat ve Felsefe
Bu sorulara yanıt ararken, kendinizi kaybedip, bir yok oluşa, ya da hiçliğe düştüğünüzü hissederek, hızlıca sorulardan kaçıp, rutin yaşantınıza sığınırken buldunuz mu kendinizi ?
Muhtemelen hayatın döngüsel çarkına kapılmış yaşarken, yukarıdaki soruları kendimize sormaya, sorsak bile cevaplarını düşünmeye zamanımız olmuyordur, çoğunlukla. Hele ki, açsak, paramız yoksa , evde geçindirmekle mesul olduğumuz bir ailemiz var ise, kısacası hayatın hırçın yüzüyle mücadele ediyorsak, derin sorgulamalara giremeden , yüzeysel yaşamaya da mahkum edilmişizdir, ne yazık !
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)