23 Nisan 2015

Yoga; Beden ve Nefesin Eşsiz Uyumu...

YOGA FELSEFESİ

FelsefeKalbinizin atışları sizin kontrolünüzde değildir. Belki ruhsal durumunuz, kalbin atış hızını yavaşlatıp hızlandırabilir, ama hiç bir zaman kalbinize; "şimdi dur, hadi şimdi de çalışmaya devam et" diyemezsiniz. Kalbin her vuruşu, yaşama tutunma sebebinizdir. Tıpkı nefes alıp vermenin, yaşamak için gerekli olması gibi. Ancak ilginçtir ki, nefes alıp vermek, her ne kadar sizden bağımsızmış gibi görünse de istediğinizde soluğunuzu tutabilir ve yine istediğinizde soluk almaya devam edebilirsiniz. Kalp atışları sizden bağımsız, nefes alışı ise bağımsızlığına müdahale edebileceğiniz bir eylemdir. İşte Yoga'nın özü; nefes üzerine hakimiyet kurmakla başlar. Ancak bu görünen yüzüdür, bir de mistik ve felsefi boyutu vardır. 

Kişisel tecrübelerime dayanarak; soluğunuza odaklanmış halde, nefes ritminiz ile beden hareketleriniz arasında uyum sağlama gayreti diye basit bir şekilde tanımlayabileceğim Yoga; bu ritüelleri gerçekleştirdiğiniz süre zarfında, ruhsal yönden hissettiğiniz endişe, korku, öfke, üzüntü v.b. duygularınızı unutarak, sizi dinginleştirip rahatlatacak ve böylelikle ruh sağlığınıza iyi gelecek bir eylemdir. 

İlerleyen zamanlarda, Yoga duruşları ve sağlığa faydaları konusunu daha detaylı inceleme fırsatımız olacaktır, ancak öncelikle Yoga'nın tarihini, tanımını ve felsefesini öğrenmekle işe başlamalı.

Yoga, Hindistan'da doğmuş çok eski bir uygulamadır. Yoga sözcüğü, Sanskrit dilindeki "boyunduruk" sözcüğüyle aynı kökten gelmektedir. Bu nedenle insanın kendisini bir disiplin ya da  bir yaşantı biçimine bağlamasını belirtmektedir. Aslında yoganın baş amaçlarından biri, başkalarının arasında sağlık ve mutluluk içinde yaşayacak, mükemmel ve bütünleşmiş bir insan yaratmaktır. Yoganın genel felsefelerinden biri de evrendeki canlı ve cansız her şeyin birbirine bağımlı olmasıdır. Yoga sözünün ima ettiği "birleştirmek" ya da "boyunduruk" kavramı da, her şeyin bu bağımlılığını belirtir.

Yogiler; "bilincin üstüne çıkma" adı verilen mistik tecrübeyi elde ettiklerinde, Hint anlayışına göre, evrensel ruh ile temasa geçmiş olurlar. Bu inanış, yoganın bir din olduğu yanılgısını uyandırmaktadır. Oysaki yoga bir din değildir. Çünkü bir peygambere ya da ermişe inanç gibi dogmaya bağlanmayı gerektirmeyen, bireysel bir uygulamadır. 

Yoga felsefe sistemlerinden çok daha önce var olan kişisel bir gelişme tekniğidir. Yoganın ne olduğunu anlamak için en basit yol uygulamadır.
  • Yoga, başarısızlığı başarıya dönüştürendir.
  • Yoga, çalışma sırasında ustalıkla yaşamaktır.
  • Yoga, yaşamın en üstün sırrıdır.
  • Yoga, büyük mutluluğu oluşturandır.
  • Yoga, irade demektir.
  • Yoga, bağımlı olmayıştır.
  • Yoga, acıyı ortadan kaldırandır.
  • Yoga, huzurdur.
Yoganın en eski bulguları arkeolojiktir. 1920'lerde başlayan kazılar Hindistan'da İ.Ö. 3000 yıllarında gelişmiş olan bir uygarlığın belirtilerini ortaya koymuştur. Bulgular arasında yoga duruşlarını gösteren taş mühürler de görülmüştür. 


Doğu felsefesi

Yoga felsefesinin temel öğretileri şöyledir: 
  • Birincisi; yaşamın azap dolu olduğudur. Bu belkide gerçeğin sadece bir parçasını görebilmemizden kaynaklanmaktadır. 
  • İkincisi, gerçeği tamamıyla anlamakla acıların ortadan kaldırılacağıdır.,
Gerçeğin bilgisi, her günkü bilincimizin üstünde kalan, dolaysız bir algı olarak gözükmektedir. Bu bilgiye de kendi temelimize inerek ulaşabiliriz. Benliği tanımanın türlü yollarına da Yoga'lar denir. İnsanın gerçek benliğini bilmediği için acı çektiği söylenir. Asıl benlik de kişiliğin ötesinde kalan ve ölümsüz olan ruhtur. İnsan gerçek özünü anlayamadığı sürece ruhu vücut aracılığıyla dünyaya bağlı kalmaktadır. Kurtulmak ancak ruhun belirli bir gelişmeye varmasıyla olasıdır ve insanların çoğu bir tek ömür boyunca buna erişemezler.

Yoga'nın bedeniniz ve ruhunuzda yaratacağı farklılaşmayı hissetmenin tek yolu, uygulamaktır. Doğu felsefeleri, batı felsefesinden farklı olarak, salt düşünsel bir etkinlik olmaktan öte, bir yaşam biçimidir. 

Kaynak:Yoga, Sophy Hoare








Creative Commons Lisansı
Bu sayfalardaki yazıların tüm hakları yazara aittir. Sadece kaynak gösterilerek, yazar adı ve orijinal sayfanın aktif linki belirtilerek alıntı yapılabilir ve paylaşılabilir.Tüm Yazılar Creative Commons Al 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...