22 Ağustos 2020

İnsanoğlunun Kötülüklerinin Sebebi Tanrılar Olabilir mi?

Mitoloji 

Mitoloji

Doğadaki canlılar içerisinde hem doğayı hem de kendi kendini imha eden tek canlı insanoğlu. İnsanoğlunun en çok yine kendisinden korkması gerektiği acı bir gerçek. Peki neden böyle? Hamurunda  doğruluk, adalet ve utanma duygusu yeterince olmadığından olabilir mi ?

Tanrılar hayvanları ve insanları yarattıktan sonra onların hayatta kalabilmeleri için bazı özelliklere sahip olmaları gerektiğini fark eder. İki kardeş Tanrı, Epimetheus ile Prometheus’u bu işle görevlendirirler. Epimetheus önünde sıraya dizilmiş canlıların her birine elindeki torbadan bir takım özellikler dağıtmaya başlar. Kimine uçma yetisi, kimine hızlı koşma, keskin dişler, uzun bacaklar, keskin görüş, iyi duyma derken sıranın en sonunda insanoğlu kalır. Epimetheus torbaya elini bir uzatır bir de ne görsün, torbada hiç bir şey kalmamış. Kafasını bir kaldırır karşısında çırılçıplak, titrek, aciz mi aciz insanoğlu öylece durmakta. Bu hali ile bıraksa insanın doğada hayatta kalma şansı yok, ne yapacağını bilemez, durumu kardeşi Prometheus’a anlatır. Prometheus olaya müdahale eder ve Tanrılara ait bazı zanaatlerin bilgileri ile ateşi Tanrılardan çalarak insana verir.

İnsanoğlu, sahip olduğu zanaat bilgisi ve ateş ile doğada tutunmayı başarır, şehirler kurar,  lakin en çok korkması gerekenin yine kendisi olduğunun farkında olmaksızın, hem cinslerini boğmaya, doğayı da katletmeye başlar. Bunun karşısında Prometheus’un yaptıkları cezasız kalmamalıdır. Prometheus, bir dağa çivilenir ve her gün vahşi kuşların ciğerlerini yemesine izin verilir. Ciğeri her gün yenilenmekte, her gün çektiği işkence tekrarlanmaktadır.

Felsefe

Premetheus cezalandırılır ama insanoğlunun kötü yüzü ne olacaktır? Tanrı Zeus, bakar ki insanoğlu kendi kibri ile yine kendini imha etmektedir. Hermes aracılığı ile insanlığa doğruluk, adalet duygusu ile utanma duygusunu göndermeye karar verir. Hermes, Zeus’a sorar, bu erdemleri tüm insanoğluna mı, yoksa bazılarına mı vermelidir? Zeus, tüm insanlara vermesini söyler. Üzerinden asırlar geçtikten sonsa insanlığa bakınca, Tanrı Hermes’in görevini layıkıyla yapmadığını, bazı erdemlerin insanlara erişmediğini, siz de benim gibi düşünmüyor musunuz? O halde, insanoğlunun kötülüğünün sebebi Tanrılar olabilir mi?

Kaynakça: Der.Ağaoğulları M. Ali "Sokrates'ten Jakobenlere Batı'da Siyasal Düşünceler" iletişim yayınları 2018 istanbul

@felsefe.alemi


1 yorum:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...