16 Haziran 2015

Meditasyon Duruşları

Mısırlı Duruşu

Bu duruş arkası dik bir sandalyede oturmak şeklindedir. Kalçalarınızı öne arkaya sağa sola hareket ettirerek ağırlığın toplandığı denge noktanızı bularak sandalyeye sıkıca bastırarak oturun. Sol elin arkası sağ elin ayasında (solaklarda bunun tersi) olarak kavuşturup başparmaklar birleştirilerek kucağa ya da sol elin ayası sol, sağ elin ayası sağ üst bacağa yerleştirilir. Ellerin anlatıldığı şekilde buluşturulmasına Budist pozisyon denir. 


Meditasyon Duruşu

Sırtınızı kasmadan dik tutarak oturun. Başınız omuzlarınız ile aynı çizgide olmalıdır ve çeneniz boynunuzun ön yüzü ile dik açı oluşturmalıdır. Bu öneriler tüm oturma durumları için geçerlidir. Bu pozisyonda solunum doğal olarak karından yapılır.İnsanı içsel bir farkındalığa götüren seziş ve denge hali ortaya çıkar. 

Eski Mısır soylularının heykellerinde yukarıda anlatılan bütün meditasyon yapanların uyguladığı bu huzur ve saygınlık getiren duruşta oturdukları görülür. Bu pozisyonda uygulanan meditasyondan tam yarar sağlanabilir ancak yine de yeterli esnekliğe sahip kişilerin Lotus duruşunu uygulamaları yararlı olur. 

Kolay Duruş

Ayak bileklerini çaprazlayıp dizleri zorlamadan yere yaklaştırarak bağdaş kurup oturmak, oturma şekillerinin en kolayıdır. Sırtın ve başın tutuluş şekli Mısır Duruşunda olduğu gibidir. Eller kavuşturulmuş ve baş parmaklar birleştirilmiş olarak kucağa konabilir ya da geleneksel kolay duruşta olduğu gibi sağ bileğin arka yüzü sağ diz üzerine ve sol bileğin arka yüzü sol diz üzerine yerleştirilir. 

Bağdaş Kurma

Giderek dizler yere değecek şekilde yakınlaşınca kusursuz duruşa, Lotus duruşuna erişmeye hazır olduğunuzu sezersiniz. 

Karından ve düzenli olarak soluyun. Ayak bileklerinizi çaprazlamayı bazen sağ solun bazen de sol sağın üzerine gelecek şekilde değiştirin.

Japon Duruşu

Yerde dizler bitişik ve sırtınız dik olarak topuklarınız üzerine oturun. Sağ el ayası sağ üst bacağa, sol el ayası sol üst bacağa ya da eller yukarıda anlatıldığı şekilde kucakta birleştirilir. Serbestçe burnunuzdan ve karnınızdan soluyun. Kalçanızın altında ve ayak bilekleriniz arasına  bir minder koyabilirsiniz. 


Meditasyon Pozisyonları

Yarı Lotus Duruşu

Yarı Lotus için yalnız bir ayak yukarı dönük olarak karşı üst bacak üzerine konulur. Önce diğer bacak kıvrılıp ayak karşı üst bacağın köküne dayanır. İki diz de yere değecek şekilde tutulur. Sırt dikleştirilip burundan soluk alınır. Bacakların çaprazlanması bazen diğer ayak üst bacak üzerine gelecek şekilde değiştirilmelidir.
Yoga

Lotus Duruşu

Tam Lotus duruşunda, sağ ayak tabanı yukarı bakacak şekilde sol üst bacak, sol ayak tabanı yukarı bakacak şekilde sağ üst bacak üzerine konulmuştur. Her iki diz de yere değmelidir. Karından solunum yapılmalıdır. El bileklerinizi dizlerinizin üzerine yerleştirebilirsiniz. Ya da ellerinizi üst üste gelecek şekilde kavuşturup kucağınıza koyabilirsiniz. Sırt dik ve kafa ileri bakacak şekilde dengededir. Kulaklar omuzlarla, burun göbekle aynı hizada olmalıdır. 

İki diz yere değecek şekilde kusursuz uygulanmış oturma şekli klasik bir simetri mükemmel bir denge ve güvence durumudur. Doğu'da meditasyon yapan Buda'nın duruşu budur. 
Lotus Duruşu

Kaynak:Meditasyon-James Hewitt

Creative Commons Lisansı
Bu sayfalardaki yazıların tüm hakları yazara aittir. Sadece kaynak gösterilerek, yazar adı ve orijinal sayfanın aktif linki belirtilerek alıntı yapılabilir ve paylaşılabilir.Tüm Yazılar Creative Commons Al 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

2 yorum:

  1. Meditasyon denilince ilk akla gelen "Lotus duruşu" olur. Yazınızı okuduktan sonra diğer duruşların varlığından da haberdar oldum. Ve farkettim ki, ben bilmeden "Japon duruşu"yla rahat ediyormuşum. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben bir ofis çalışanı olarak sanırım tüm gün bir Mısırlı Duruşundayım. Ama rahatsız bir mısırlı duruşu benimkisi :)

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...